Δευτέρα 4 Απριλίου 2011

Μια στις τρεις γυναίκες νοιώθει θλίψη μετά το σεξ


Μια στις τρεις γυναίκες νοιώθει θλίψη μετά το σεξΓια ορισμένες νεαρές γυναίκες το σεξ δεν αφήνει καμία «επίγευση»...
ενώ άλλες συμβαίνει μερικές φορές να νιώθουν θλιμμένες μετά την ερωτική πράξη.

Σύμφωνα όμως με νέα αυστραλιανή έρευνα που πραγματοποιήθηκε σε 200 γυναίκες, το ποσοστό των γυναικών που έχουν υποφέρει κάποια στιγμή από μετασυνουσιακή θλίψη είναι μία στις τρεις, ενώ το 10% δηλώνει ότι πλήττεται από αυτήν συχνά ή σχεδόν πάντα.

«Υπό φυσιολογικές συνθήκες, η καταληκτική φάση της σεξουαλικής δραστηριότητας, δηλαδή η περίοδος μετά το σεξ, δημιουργεί αισθήματα ευεξίας, καθώς και ψυχολογικής και σωματικής χαλάρωσης. Παρόλα αυτά, τα άτομα που βιώνουν μια μετασυνουσιακή δυσφορία ενδέχεται να εκφράζουν τα άμεσα συναισθήματά τους αμέσως μετά την ερωτική επαφή, εκδηλώνοντας μελαγχολία, διάθεση για κλάμα, άγχος, ευερεθιστότητα ή υπερκινητικότητα.», δήλωσε ο επικεφαλής της έρευνας δρ Ρόμπερτ Σουάιτσερ του Ινστιτούτου Τεχνολογίας του Κουίνσλαντ.

Σύμφωνα με τον κ. Σουάιτσερ, η αιτία αυτών των συναισθημάτων παραμένει άγνωστη. Μία από τις γυναίκες που συμμετείχαν στην έρευνα δήλωσε ότι νιώθει μελαγχολία μετά το σεξ, αλλά ότι αυτό δεν συνδέεται με τα αισθήματα αγάπης και τρυφερότητας που νιώθει για το σύντροφό της.

Οι γυναίκες που έχουν πέσει στο παρελθόν θύματα σεξουαλικής κακοποίησης ενδέχεται να βιώσουν συναισθήματα ντροπής, ενοχής και απώλειας αργότερα στην σεξουαλική ζωή τους, όμως φαίνεται να υπάρχει μικρή σχέση μεταξύ πρότερης σεξουαλικής κακοποίησης και μετασυνουσιακής θλίψης.

«Το γεγονός αυτό υποδεικνύει ότι άλλοι παράγοντες, όπως η βιολογική προδιάθεση ενδέχεται να διαδραματίζουν σημαντικότερο ρόλο σε αυτή την τάση», δήλωσε ο κ. Σουάιτσερ, ο οποίος σε επόμενη μελέτη του σκοπεύει να ερευνήσει τα συναισθηματικά χαρακτηριστικά των γυναικών και πώς επηρεάζει η προσωπικότητα τους την ροπή τους να νιώθουν θλίψη μετά την ερωτική επαφή.


Share

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More