Δευτέρα 4 Απριλίου 2011

Καλάθης: Έτσι νίκησα τον Ναβάρο!


«Έτσι νίκησα τον Ναβάρο»
Ο Νικ Καλάθης ήταν ο άσος στο μανίκι του Ζέλικο Ομπράντοβιτς...
στη σειρά των αγώνων με την Μπαρτσελόνα.

Ο Έλληνας πλέι μέικερ μίλησε στην εφημερίδα «Βήμα της Κυριακής» εξηγώντας τον τρόπο που νίκησε τον Ναβάρο στις προσωπικές του «μάχες» με τον Ισπανό. Διαβάστε ένα απόσπασμα της συνέντευξης…

Αρχικά ο Καλάθης αναφέρθηκε στο ποια γεύση που του άφησε το πειστικό 3-1 και η εκθρόνιση της πρωταθλήτριας Ευρώπης: «Όπως είδατε όλα τα παιχνίδια κρίθηκαν στον πόντο, άσχετα αν στο τέταρτο ματς η διαφορά σταμάτησε σε διψήφιο αριθμό. Κάθε κατοχή είχε τη σημασία της, κάθε λάθος θα μπορούσε να σε ρίξει στο καναβάτσο, κάθε σύστημα ειδικά στα τελευταία λεπτά, έπρεπε να εκτελεστεί με θρησκευτική ευλάβεια.

Πιστεύω ότι όλη η ομάδα πολέμησε. Αρκετός κόσμος μας αμφισβήτησε, γιατί δεν είχαμε το πλεονέκτημα της έδρας απέναντι στην πρωταθλήτρια Ευρώπης. Η Μπαρτσελόνα είναι εξαιρετική ομάδα, αλλά εμείς δεν χάσαμε ούτε στιγμή την προσήλωση μας.

Μείναμε ενωμένοι και καταφέραμε να επικρατήσουμε τρεις φορές. Αισθάνομαι την ανάγκη να συγχαρώ τους ηγέτες μας, τον Μήτσο (Διαμαντίδη), τον Μάικ (Μπατίστ), τον Ντρου (Νίκολας), τον «Τσάρτσα» (Κώστα Τσαρτσαρή), τον Αντώνη (Φώτση). Ήταν όλοι τους συγκλονιστικοί και οδήγησαν τον Παναθηναϊκό στο φάιναλ φορ. Τους κάνω μία βαθιά υπόκλιση, γιατί ενώ το έχουν ξανακάνει, ενώ έχουν ξανακερδίσει την Ευρωλίγκα στην καριέρα τους, δεν στερεύει το κίνητρό τους, αλλά θέλουν να προσθέσουν ένα ακόμη τρόπαιο στη συλλογή τους. Εύχομαι να τα καταφέρουν και στη Βαρκελώνη με εμάς τους πρωτάρηδες, για παρέα».

Στην ερώτηση για τον για τον αυξημένο χρόνο συμμετοχής του είπε: «Η αλήθεια είναι ότι ο κόουτς Ομπράντοβιτς δείχνει μεγάλη εμπιστοσύνη προς το πρόσωπό μου. Πάντα είχα αυτοπεποίθηση , αλλά το γεγονός ότι με ξεκινούσε σε αυτούς τους κρίσιμους αγώνες ήταν η ισχυρότερη τονωτική ένεση φια την ψυχολογία μου. Ο κόουτς πιστεύει στις δυνατότητές μου, οπότε το μόνο που έπρεπε να κάνω ήταν να αγωνιστώ με πάθος για να βοηθήσω τους συμπαίκτες μου να κερδίσουν έναν σπουδαίο αντίπαλο. Πιστεύω πως έκανα ότι μπορούσα και τώρα που ολοκληρώθηκε αυτή η φοβερή σειρά, δεν σας κρύβω ότι αισθάνομαι γεμάτος συναισθηματικά.

Η αποστολή μου ήταν να μαρκάρω τον Ναβάρο και να προσπαθήσω να τον αναγκάσω σε δύσκολα σουτ. Είναι ένας από τους κορυφαίους παίκτες στη Ευρώπη, διαθέτει απίστευτα αποθέματα ενέργειας και ομολογώ ότι δυσκολεύτηκα αρκετά. Βάζοντας όμως ταχύτητα στην ταχύτητά του και σε συνδιασμό με τη βοήθεια των συμπαικτών μου στην άμυνα, καταφέραμε να τον βγάλουμε από τα νερά του και αυτό γύρισε υπέρ μας».

Πόσες ώρες ξόδεψε για να μάθει απ’ έξω και ανακατωτά τις αγωνιστικές συνήθειες του ηγέτη της Μπαρτσελόνα; «Είχα μελετήσει προσεχτικά την κάθε κίνησή του μέσα από αμέτρητα βίντεο. Με τις πληροφορίες που πήραμε από τους προπονητές μας, μπαίνοντας στο γήπεδο ήξερα ακόμη και πότε αναπνέει. Σχεδόν τον έβλεπα στον ύπνο μου, ότι παίζω άμυνα του θανατά και ξυπνούσα όταν μου έβαζε καλάθι.

Τον κυνηγούσα σαν τρελός πάνω-κάτω, προσπαθούσα να απεγκλωβιστώ από τα σκριν που έστηναν οι συμπαίκτες του, αλλά είπαμε, χρειάστηκε ομαδικότητα στην αντιμετώπισή του και σε αυτήν την σειρά αγώνων ο Παναθηναϊκός ήταν η επιτομή της ομάδας. Με την άμυνα «box and one» (τέσσερις σε διάταξη ζώνης και ένας να κυνηγάει τον Ναβάρο), καταφέραμε να τους μπερδέψουμε σε τέτοιο σημείο ώστε να χάσουν την ισορροπία τους».

Για το γεγονός πως κάποιοι βιάστηκαν να χαρακτηρίσουν τον Παναθηναϊκό πρωταθλητή Ευρώπης: «Η επιτυχία μας είναι τεράστια, τώρα την απολαμβάνουμε, αλλά ακόμη δεν κατακτήσαμε το ευρωπαϊκό στέμμα. Πρώτα θα ασχοληθούμε με τη Σιένα που είναι πολύ υπολογίσιμη δύναμη και το απέδειξε αποκλείοντας με μειονέκτημα έδρας τον Ολυμπιακό και μετά –πρώτα ο Θεός- θα ετοιμάσουμε το πνεύμα και το κορμί μας για τον τελικό της διοργάνωσης».


Share

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More