Παρασκευή 8 Ιουνίου 2007

Ο... ρεπορτεροτρόμος και το φιλοδώρημα

Η κατάσταση έχει αρχίζει να ξεφεύγει.
Αναφέρομαι στον τρόμο που έχουν σκορπίσει σε πολλούς επαγγελματίες οι undercover δημοσιογράφοι κι εν συνεχεία οι τηλε-εισαγγελείς που κάνουν ακόμα και το πήδημα ψύλλου να φαντάζει σαν άλμα το Σεργκέι Μπούμκα.
Θα σας περιγράψω ένα σκηνικό που μου συνέβη χτες το απόγευμα και θα καταλάβετε.
Είχα την ατυχία να πάθω μία ζημιά στο αυτοκίνητο μου καθώς οδηγούσα.
Κάλεσα, λοιπόν, την οδική βοήθεια.
Ήρθε ο τεχνικός και εντόπισε αμέσως το πρόβλημα. Ενώ θα μπορούσε να φωνάξει γερανό για να πάει το αμάξι συνεργείο, παιδευόταν μισή ώρα για κόψει με πριόνι μία σιδεροσωλήνα ώστε να κάνει μία πατέντα και να επιδιορθώσει το πρόβλημα.
Τα κατάφερε κι έτσι ούτε χρειάστηκε να ακυρώσω τα ραντεβού μου για να τρέχω στο συνεργείο και μπορώ να κανονίσω να πάω όποτε με εξυπηρετεί για να διορθώσω την ζημιά.

Θέλοντας να τον ευχαριστήσω προθυμοποιήθηκα να του αφήσω κάτι σαν πουρμπουάρ, τίποτα το σοβαρό, ίσα ίσα σαν να τον κερνάω ένα καφέ. Δεν το δεχόταν με τίποτα. Μέχρι που πέταξε και την εξής ατάκα που με κόλλησε: «Μας βλέπει και κόσμος…».

Μου έκανε εντύπωση. Πάντα άφηνα κάτι στα παιδιά. Βέβαια είχε χρόνια να μου τύχει να χρειαστώ την οδική βοήθεια, αλλά όποτε συνέβαινε έδινα κάνα ψιλό. Ναι, θα πεις πληρώνω συνδρομή. Ε, και; Θα κάνει κανείς κουμάντο στην δική μου τσέπη. Λίγο αργότερα συνειδητοποίησα κι εν συνεχεία το επιβεβαίωσα από έγκυρη πηγή ότι έχει πέσει σύρμα κι απαγόρευσαν στους τεχνικούς να δέχονται φιλοδώρημα –κι ας μην είναι μεμπτό ή παράνομο- για να μην έχουν από το πουθενά προβλήματα με τα τηλεοπτικά τσακάλια που κάνουν την τρίχα τριχιά.

Έλεος! Να μας κολλήσουν και καμιά στάμπα για 5 ευρώ, σκέφτομαι τώρα.

5 σχόλια:

Ίδιο περιστατικό έτυχε και σε μένα. Ήθελα να του δώσω κάτι για την απίστευτα γρήγορη εξυπηρέτηση (που με άφησε άφωνο) και ο υπάλληλος της οδικής βοήθειας το αρνήθηκε. Όσον αφορά όμως στο "ρεπορτοτρόμο" σε βρίσκω λίγο υπερβολική. Εν πάση περιπτώσει δεν είναι κακό τα λαμόγια να φοβούνται και κάποιον. Αφού ποτέ δεν φοβήθηκαν τους αρμόδιους που τους πληρώνουμε για να τους ελέγχουν και ποτέ δεν τους ήλεγξαν, ας φοβούνται τουλάχιστον τους δημοσιογράφους. Ακούγεται παρακμιακό αλλά κάτι είναι και αυτό. Έστω οι μπάτσοι, οι γιατροί και οι εφοριακοί δεν είναι κακό να ζουν με το φόβο μας..!! Το έπιασες το υπονοούμενο;

Ωστόσο, για να είμαι ειλικρινής, συμφωνώ μαζί σου στη βάση αυτών που γράφεις. Πάντα, πρέπει να τηρείται ένα μέτρο. Ως undercover ρεπόρτερ μιλάω.

Χμμμ... υπερβολική δεν θα το έλεγα. Υπερβολικό ίσως. Πάντως μιας και μιλάς ως undercover ρεπορτερ, πεσ μας και για την δύναμη του μοντάζ. Δεν είναι αιχμή προς εσένα προσωπικά. Άλλωστε ούτε εσύ (υποθέτω)ούτε οι περισσότεροι απλοί ρεπόρτερ αποφασίζουν για το πως θα βγει προς τα έξω το θέμα. Κι όπως θα πρόσεξες στο κείμενο, οι βασικές αιχμές ήταν για την εισαγγελική διάθεση. Χαίρομαι που συμφωνούμε για την τήρηση του μέτρου. Thanks για το post. Ο διάλογος (ακόμα κι αν υπάρχει διαφωνία) είναι πολιτισμός (έστω κατά την δική μου άποψη, όση σημασία μπορεί να έχει για κάποιον).

Aν πιστεύεις ότι ο διάλογος είναι πολιτισμός ακόμη και μ' αυτούς που διαφωνείς, συνεχίζω... γιατί σίγουρα χωρίς να με ξέρεις, μ' έχεις βρίσει πολλές φορές, αν βλέπεις την εκπομπή μας φυσικά. Δεν πειράζει.
Ξέρεις, έχω μάθει να πιστεύω στα αυτιά μου και τα μάτια μου. Αν λοιπόν αποδεικνύω ότι ένας γιατρός εξεβίασε ασθενή που πέθαινε να του δώσει φακελάκι, ότι μπάτσος τα έπαιρνε εκβιαστικά από πόρνες και εμπόρους ναρκωτικών για να τους αφήνει ελεύθευρους, ότι δικαστής τα έπαιρνε για να αφήνει ελεύθυερους εμπόρους πρέζας (τα είδαμε αυτά), θα ετοιμάσω το video μου με τέτοιο τρόπο που να καταλάβει ο κόσμος τι έκανε. Θα το πω ξεκάθαρα, όσο ξεκάθαρα μπορώ. Αυτό λέγεται εισαγγελική διάθεση. Διαφωνώ. Νομίζω ότι λέγεται ρεπορτάζ. Αυτό είναι το ρεπορτάζ. Δεν είναι η καταγραφή της τιμής της ντομάτας. Είναι "αυτός έκανε αυτό. Δείτε το".
Συμφωνώ όμως μαζί σου -επαναλαμβάνω- ότι σε πολλές περιπτώσεις χάνεται το μέτρο. Και αδικείται η δουλειά μας και εμείς οι ίδιοι. Είναι αυτή η αναγκαστική νουμερολατρεία. Δυστυχώς πρέπει η κάθε εκπομπή να φαίνεται ότι είναι σπουδαία. Ε.., δεν είναι η κάθε εκπομπή σπουδαία...και δεν μπορείς πλέον σήμερα να την κάνεις να φαίνεται σπουδαία. Ο κόσμος έχει δει πια τόσα πολλά, που μπορεί να κρίνει αν ένα θέμα είναι ενδιαφέρον ή προσπαθούμε να το κάνουμε ενδιαφέρον. Είναι η παγίδα της τηλεόρασης... Δυστυχώς.

Δεν θεωρώ "εισαγγελική διάθεση" την αποκάλυψη αλλά την νοοτροπία της τηλεδίκης. Τα ρεπορτάζ που αναφέρεις τα θαυμάζω και βγάζω το καπέλο από την στιγμή που είναι προϊόν πραγματικής έρευνας. Δυστυχώς όμως αυτου του είδους τα ρεπορτάζ -εκτός του ότι σπανίζουν- απαιτούν χρόνο τον οποίο η τηλεοπτικοί ρυθμοί και deadline δεν διαθέτουν κάποιοι καταφεύγουν σε προχειρότητες που γίνονται θέμα χάρη στο μοντάζ, την μουσική επιμέλεια και το σπικάζ αφαιρόντας τον πραγματικό ήχο που δίνοντας άλλη διάσταση στο γεγονός.
Θα αναφέρω ένα παράδειγμα που μου ήρθε στο μυαλό τώρα και θα ήθελα την γνώμη σου.

Σε κάποιο δελτίο, ένας ρεπόρτερ μπήκε στις εκλογές φοιτητών για τις καταλήψεις. Σύμφωνα με αυτά που προβλήθηκαν ο ρεπόρτερ ψήφησε τόσο υπέρ όσο και κατά της κατάληψης σηκώνοντας το χέρι του.
Ωστόσο ήχο από τον χώρο δεν είχαμε. Δεν ακούγαμε τον οργανωτή να λέει πχ «Όσοι είναι υπέρ να σηκώσουν το χέρι» και «όσοι είναι κατά να σηκώσουν το χέρι». Το ρόλο αυτό τον ανέλαβε κάποιος σπίκερ. Επίσης παρατήρησα ότι όταν ο ρεπόρτερ που διείσδυσε στην ψηφοφορία σήκωσε το χέρι του για να «ψηφίσει» (και υπέρ και κατά) κανένας από εκείνους που βρισκόντουσαν γύρω του (και ήταν πολλοί) δεν σήκωσε χέρι. Τι; Ανάμεσα σε τόσους φοιτητές, ο ρεπόρτερ ήταν ο μόνος που ψήφιζε; Δεν είναι ύποπτο αυτό; Δεν μπορεί να θεωρήσει κάποιος ότι υπάρχει διαστρέβλωση;
Και ξαναλέω ότι αυτό είναι ένα παράδειγμα που θυμήθηκα τώρα. Δυστυχώς κατά καιρούς έχω εντοπίσει πολλά με τεράστια κενά. Ελπίζω τώρα να καταλαβαίνεις από ποια οπτική γωνία βλέπω και κρίνω τα πράγματα.

Na pane ston Aygeropoylo na toys kanei ma8hmata dhmosiografias

Share

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More