Δευτέρα 21 Μαΐου 2007

Το ξέσπασμα των Ολυμπιονικών


Παρατημένοι στο έλεος του Θεού

Γιατί κινδυνεύουν να χάσουν την Ολυμπιάδα, ποιοι τους γύρισαν την πλάτη

Ως Έλληνες τα τελευταία χρόνια έχουμε καλομάθει στις αθλητικές επιτυχίες και απαιτούμε ακόμα περισσότερες. Είναι αυτό εφικτό; Πόσο μεγάλο εμπόδιο αποτελούν οι κόντρες των πολιτικών, η πενία που μαστίζει τις ομοσπονδίες και οι μικρότητες της γενικής γραμματείας αθλητισμού που έχουν ως αποτέλεσμα την υποβάθμιση της προετοιμασίας; Ο ομοσπονδιακός προπονητής καταδύσεων Πέτρος Φυρίγος, ο χρυσός Ολυμπιονίκης του 2004 Θωμάς Μπίμης και ο συναθλητής του Αλέξανδρος Μάνος μίλησαν για όλα.

Αποσπάσματα από την συνέντευξη στην εφημερίδα ΣΤΑΜΠΑ

Πέτρος Φυρίγος :Είναι πραγματικότητα αυτό. Το κίνητρο έχει να κάνει βασικά με τους αγώνες. Όταν κόβεται σχεδόν το 50% της προετοιμασίας σε αγώνες… Κατά δεύτερον το μεγαλύτερο κίνητρο για τους αθλητές , κυρίως τους μεγάλους, που αν μη τι άλλο παρατάνε τα πάντα για να κάνουν 8 και 9 ώρες προπόνηση την ημέρα, και όταν θες να κάνεις κάτι κίνητρο είναι το οικονομικό. Το οποίο δεν υφίσταται. Αθλητισμός και κυρίως πρωταθλητισμός σε τέτοιο υψηλό επίπεδο χωρίς οικονομική βοήθεια ώστε να συμμετάσχουμε σε μεγάλους αγώνες για να έχουν εμπειρίες τα παιδιά, δεν γίνεται.
Όλα είναι στα φώτα της δημοσιότητας για 2-3 μήνες, δυστυχώς για τη χώρα μας. Από κει και πέρα, μετά την Ολυμπιάδα , που πιστεύαμε ότι θα ήταν λίγο διαφορετικά τα πράγματα, να ανοίξουν κάποιοι νέοι ορίζοντες, πάνω στο θέμα των σπόνσορων ή στην οικονομική βοήθεια που μπορούσαμε να έχουμε… πραγματικά δεν υπήρχαν αυτά τα πράγματα κι έχουμε φτάσει σε ένα σημείο που παλεύουμε μόνοι μας στην κυριολεξία.

Αλέξανδρος Μάνος: Ήδη ακυρώθηκε ένας αγώνας, οπότε είμαστε ακόμα πίσω. Υποτίθεται πως έπρεπε να πάμε σε ένα αγώνα μέσα στο Μάιο, παρακαλάγαμε, κυριολεκτικά παρακαλάγαμε την ομοσπονδία να βγάλει περιορισμένο αριθμό ατόμων, αυτά που υποτίθεται πως ήταν πιο κοντά στην πρόκριση για την ολυμπιάδα, 4 -5 άτομα, δεν σου λέω για παραπάνω. Εφτά με προπονητή κι ένα μάνατζερ. Ούτε αυτό. Ήταν 13 Μαΐου να πάμε ένα υπερατλαντικό ταξίδι στην Αμερική και το κόψανε κι αυτό λόγω οικονομικών… Δεν υπήρχαν λεφτά. Οι αγώνες οι οποίοι θα κρίνουν , θα μας ετοιμάσουν για να πάμε στο παγκόσμιο του Πεκίνου για να διεκδικήσουμε την πρόκριση στην ολυμπιάδα, είναι δύο αγώνες μέσα στο Ιούνιο και ένας το Δεκέμβριο.

Πέτρος Φυρίγος: Εκεί είναι που χρειάζεται το κίνητρο. Ας υπήρχε η υποστήριξη και θα σου έλεγα εγώ αν μπορούσαμε… Γιατί τα ίδια έλεγαν και για την ολυμπιάδα του 2004. Όταν λέγαμε για τελικό, για εξάδα και για μετάλλια και μας πέρναγαν για τρελούς. Μας έδειχναν με το δάχτυλο και γελάγανε. Αλλά μετά ξαφνικά ήταν όλοι στην λεζάντα από πίσω. Είκοσι- εικοσιπέντε άτομα, να βγάλουν φωτογραφία.

Θωμάς Μπίμης: Που είναι όλοι; Που είναι η Alpha bank, ου είναι ο ΟΤΕ, που είναι τα ΕΛΤΑ; Που είναι όλοι αυτοί που είχαν σπονσονάρει την Ολυμπιάδα της Αθήνας και καλά για το καλό, για την Αθήνα.. Που είναι όλοι αυτοί; Εξαφανιστήκανε. Υποστηρίζουνε, λένε, τον αθλητισμό, τους αθλητές. Που πήγανε; Δηλαδή μόνο στα ωραία; Στην φιέστα στην Αθήνα; Τώρα τι; Άντε γεια;

Πέτρος Φυρίγος: Τι είναι να δώσουν 30-40.000 ευρώ για μια ολυμπιακή προετοιμασία. Που εμείς τα λεφτά αυτά θα τα χρησιμοποιήσουμε καθαρά και μόνο για αγώνες και προετοιμασία στο εξωτερικό. Να είμαστε πιο κοντά σε αυτούς τους αθλητές που θα συναγωνιστούμε για να πάρουμε την πρόκριση. Δεν είναι λεφτά για να τα βάλουμε στην τσέπη. Είναι προετοιμασίας, η οποία κόβεται γιατί αυτή τη στιγμή η οικονομική κατάσταση πολιτείας- ομοσπονδίας είναι οικτρή. Σε όλα τα αθλήματα. Μην κρυβόμαστε. Δηλαδή, αυτό που αγγίξαμε, τα 16 μετάλλια στην Ολυμπιάδα της Αθήνας να το ξεχάσουνε μερικοί της πολιτικής ή του αθλητισμού, στο Πεκίνο.

1 σχόλια:

na paroun ta @*&^%$#@ mou oi ntoparismenoi "olympionikes"

Share

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More