Πέμπτη 25 Δεκεμβρίου 2008

ESPRESSO ΧΩΡΙΣ... ΖΑΧΑΡΗ --- Η ΠΙΚΡΗ ΧΡΟΝΙΑ ΜΙΑΣ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑΣ

Με το χειρότερο τρόπο φαίνεται πως κλείνει η χρονιά για την Espresso ενώ αυτό που επικρατεί ανάμεσα στους εργαζομένους ενόψει της νέας χρονιάς δεν είναι η συνήθης αισιοδοξία αλλά η αβεβαιότητα.

Στο ΕΤΑΜ-ΜΜΕ καταφθάνουν συνεχώς και νέοι απολυμένοι από την Ημερήσιος Τύπος. Φαίνεται πως παρά την πώληση της στον Κύπριο φαρμακοβιομήχανο Πέτρο Κυριακίδη (που συνεργάζεται στο εκδοτικό εγχείρημα με τον επιχειρηματία Λαυρέντη Λαυρεντιάδη) δεν είχε και πολλά ευεργετικά αποτελέσματα καθώς οι περικοπές συνεχίζονται.

Τα όσα συνέβησαν στο μαγαζί στον Περισσό κατά την διάρκεια του 2008 δίνουν την εντύπωση πως ότι έχτισε ο Λάβδας παραπαίει από τότε που πέρασε στα χέρια του Φιλιππάκη. Ο τελευταίος αγόρασε την Espresso στα τέλη του 2005 και με την δημιουργία της αδερφής εταιρείας Daily Press Magazines έδειχνε πως είχε σοβαρά εκδοτικά σχέδια. Οι δύο εταιρείες -που στην ουσία είναι μία- είχαν κάποια στιγμή 4 εφημερίδες (Espresso, Εspresso Κύπρου, Traffic και Ισοτιμία) χωρίς να υπολογίζονται τα ένθετα, 6 περιοδικά (Officiel, Officiel Homme, Jolie, Top Scorer, Parents, Olive)καθώς και κόμιξ όπως ο «Μπομπ ο Σφουγγαράκης» και ο «Batman».

Όμως μέσα στο 2008 το ένα χαστούκι άρχισε να έρχεται πίσω από το άλλο. Η αρχή έγινε με την Traffic η οποία αν και καθημερινή εφημερίδα είχε καταντήσει να βγαίνει από πέντε μόλις ανθρώπους συμπεριλαμβανομένων του διευθυντή και του αρχισυντάκτη. Θυμίζουμε ότι η συγκεκριμένη εφημερίδα είχε δημιουργηθεί από τον Τράγκα και είχε ημερήσια κυκλοφορία 2.500 φύλλων περίπου. Όταν την πήρε ο Φιλιππάκης όχι μόνο δεν ορθοπόδησε αλλά έφτασε να πουλάει ακόμα και 500 φύλλα.

Δύο περίπου μήνες πριν κλείσει απολύθηκαν κάποιοι μόνιμοι το κενό των οποίων αναπλήρωσαν δημοσιογράφοι με μπλοκάκι που αποτελούν και εύκολη λεία όταν πρόκειται να γίνουν μαζικές απολύσεις.

Η διοίκηση έχοντας στα σχέδια της να τελειώσει με την Traffic έκανε και την εξής κίνηση. Μετέφερε στην υπό λουκέτο εφημερίδα το ένθετο Maras Life (το οποίο έφερε την υπογραφή της Μάρας Μεϊμαρίδη) που μέχρι τότε κυκλοφορούσε με την Espresso. Έτσι μπόρεσαν να το ξεφορτωθούν ανώδυνα.

Σειρά πήρε ο οδηγός πόλης Espresso Fun. Ένα είδος περιοδικού που μπορεί να αποδειχθεί χρυσάφι στα χέρια καλού επιχειρηματία και διαφημιστών υπέστη μία μετάλλαξη-χαρακίρι. Οι illustration σελίδες και το μικρό σχήμα έδωσαν την θέση τους στο χαρτί και το καθόλου πρακτικό μέγεθος εφημερίδας. Αμέσως μετά από ένθετο έγινε απλά μέρος της εφημερίδας και κατέληξε να είναι μία ολοσέλιδη στήλη. Φυσικά οι εργαζόμενοι κλήθηκαν να περάσουν από το ταμείο για να εισπράξουν τις αποζημιώσεις τους.

Πιο… ψεκάστε σκουπίστε τελειώσατε ήταν η περίπτωση του ένθετου Espresso View. Τα δύο τεύχη που έβγαλε αν και είχαν καταχωρήσεις αξίας περισσοτέρων από 80.000 ευρώ, εξαφανίστηκε εν ριπή οφθαλμού. Τα δε έξοδα που είχε ήταν μηδαμινά καθώς έβγαινε από μόλις δύο δημοσιογράφους εκ των οποίων ο ένας επιμεριζόταν σε άλλο τμήμα. Δεν είχε καν έξοδα για γραφίστες ή διορθωτές μιας του είχαν παραχωρηθεί σαν… δανεικοί από άλλα τμήματα.

Τα δε περιοδικά της Daily Press λειτουργούν με δυναμικό κάτω από το όριο. Την βασική σύνταξη αποτελούν μόλις δύο άτομα ανά περιοδικό. Όλοι οι άλλοι συνεργάτες είναι εξωτερικοί και πληρώνονται με την σελίδα. Κατά μέσο όρο σπαταλάνε 200 ευρώ το κεφάλι καθαρά. Μπάτζετ για κλάματα, δηλαδή.

Όσον αφορά στην Espresso, που υποτίθεται πως είναι η ναυαρχίδα του ομίλου, οι περικοπές προσωπικού γίνονται ανά τακτά χρονικά διαστήματα. Απολύθηκε κόσμος από όλα τα τμήματα (δημοσιογράφοι, συντάκτες ύλης, αρχείο) ενώ κάποιοι καλοί ρεπόρτερ μη αντέχοντας άλλο να τρέχουν για θέματα που τελικά έμεναν στο συρτάρι υπέβαλλαν τις παραιτήσεις τους. Παράλληλα πέρασαν και ασκούμενοι δημοσιογράφοι οι οποίοι όμως όταν έληγε ο χρόνος της… δωρεάν εργασίας που είχαν συμφωνήσει δεν μπορούσαν καν να βρουν κάποιο υπεύθυνο να τους δώσει μία σταράτη απάντηση για το αν θα προσληφθούν τελικά η όχι.

Στη θεματολογία η εφημερίδα ζει την χειρότερη εποχή της. Στην προσπάθεια να βγάλει ένα σοβαρό προφίλ καταφεύγει στο αναμάσημα των όσων προβάλλονται σε δελτία και ενημερωτικές εκπομπές. Βασική... πηγή πληροφόρησης της εφημερίδας όμως είναι το ιντερνέτ με πρώτες επιλογές τα zougla.gr, enimerosi24.gr και troktiko.blogspot.com. Μπορεί ο κόσμος που διαβάζει εφημερίδες συνήθως να μην είναι και πολύ εξοικειωμένος με την διαδικτυακή ενημέρωση ωστόσο οι του χώρου καταλαβαίνουν και… γελάνε. Ότι χτίζουν με τα copy paste ρεπορτάζ το γκρεμίζουν με trash (επιστολή Μπεζαντάκου, γάμο του Εθνικού Σταρ) και κωμικοτραγικά εξώφυλλα (τα θλιμμένα σκυλάκια του μακαριστού Χριστόδουλου). Αν στις αντιγραφές των blogs συνυπολογίσουμε και το διεθνές (που είναι επίσης αντιγραφές από τον ξένο τύπο και μάλιστα… καθυστερημένες) τότε έχουμε μία εφημερίδα της οποίας το 80% της ύλης είναι δανεικό κι αγύριστο.

Η πλήρης ανυπαρξία ελεύθερου και καλλιτεχνικού (τμήματα στα οποία στηρίχθηκε η Espresso επί Λάβδα για να πετύχει) είναι παραπάνω από φανερή.

Το δε κυριακάτικο φύλλο λειτουργεί χωρίς καν δική του σύνταξη! Δεν είναι τυχαίο ότι παρά το ρετούς που έγινε πρόσφατα (με το logo να είναι ίδιο με του Έψιλον της Ελευθεροτυπίας) μετά βίας κάνει κυκλοφορίες πάνω από 30.000 φύλλα, παρά τις προσφορές.

Αυτή η κατάσταση επικρατούσε για πολλούς μήνες και έτσι εξηγείται η αναζήτηση αγοραστή από τον Φιλιππάκη. Ειδικά από την ώρα που το άλλο 50% της επιχείρησης (η οικογένεια Βαρδινογιάννη) αποφάσισε να αποχωρίσει. Από τον Μάρτη κιόλας είχαν ακουστεί σενάρια πώλησης στα οποία είχε μπλεχθεί και ο όμιλος ΑΝΤ1. Αν πράγματι είχαν βάση κανείς δεν εντυπωσιάζεται που δεν προχώρησε το θέμα μιας και η οικογένεια Κυριακού είχε προϊστορία με τον Φιλιππάκη. Είχε αγοράσει από αυτόν την Δάφνη Επικοινωνίες και αυτό που κυκλοφορεί στην πιάτσα είναι ότι δεν είχε μείνει καθόλου ικανοποιημένη από το «τοπίο» που βρήκε.

Τον Οκτώβριο έγινε γνωστό ότι ο Κυριακίδης (με την συνεργασία Λαυρεντιάδη) προχώρησε στην εξαγορά του ομίλου με τον Φιλιππάκη να αναλαμβάνει την θέση του διευθύνοντα συμβούλου αλλά και τον Χρήστο Μουλίνο να παραμένει στην θέση του γενικού διευθυντή της Espresso παρά το ότι λόγο θέσης φέρει και τις μεγαλύτερες ευθύνες για την κατάσταση στην οποία περιήλθε η εφημερίδα.

Αυτό όμως που προκαλεί μεγάλη εντύπωση είναι πως δύο μήνες μετά, πέραν του ότι συνεχίζεται η πολιτική περικοπών, το νέο αφεντικό δεν έχει φτιάξει ακόμα τα απαραίτητα χαρτιά στο ΕΤΑΠ-ΜΜΕ (πρώην ΤΣΕΠΕΑΘ) με τους εργαζόμενους στο ταμείο ασφάλισης να ψάχνουν να μάθουν το γιατί.

16 σχόλια:

Χρόνια πολλά και σε σένα...
Ό, τι επιθυμείς...
Πολύ γέλασα με την ανάρτηση αυτή...

ΩΡΑΙΟ ΚΕΙΜΕΝΟ ΚΑΛΟΓΕΡΑΚΟ!!! ΑΝ ΕΓΡΑΦΕΣ ΕΤΣΙ ΔΕΝ ΘΑ ΣΕ ΔΙΩΧΝΑΝΕ ΜΕ ΤΙΣ ΚΛΩΤΣΙΕΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ESPRESSO!!! EKTOS ΚΙ ΑΝ ΔΕΝ ΤΟ ΕΓΡΑΨΕΣ ΜΟΝΟ ΣΟΥ!!! ΜΗΠΩΣ ΣΕ ΒΟΗΘΗΣΕ ΚΑΙ Η ΦΙΛΗ ΣΟΥ Η ΜΑΡΑ???

Χρόνια πολλά ηλίθιε,εκτίθεσαι με αυτά που γράφεις,κατι ακουσα οτι σου ερχεται ΑΓΩΓΗ και γρήγορα αγράμματε

ΚΡΙΜΑ ΠΟΥ ΕΦΥΓΕΣ,ΨΑΧΝΑΝΕ ΚΛΗΤΗΡΑ ΣΤΟΝ ΔΕΥΤΕΡΟ ΟΡΟΦΟ

Δώδεκα ορθογραφικα λάθη για τόσο μικρό κείμενο δεν ειναι πολλά ρε Παναής? (απο το ...Αναις βγαινει?)

KYRIA KALOGERAKO SYGXARHTHRIA GIA TO ARURO SAS,EPITELOUS KAPOIOS EPREPE NA VGEI KAI NA TA GRAPSEI AYTA POY SIMVENOUN STON PERISSO>EINAI APARADEKTA!KAI PALI SYGXARITIRIA

YG TA KSEMANIKOTA T-SHIRT POY FOROYSATE KAI TA KAYTA SORTS VGAINOYN KAI SE ANTRIKO?

ΕΣΥ ΕΙΣΑΙ Η ΣΑΡΑ ΚΑΙ Η ΑΛΛΗ ΕΙΝΑΙ Η ΜΑΡΑ,ΤΩΡΑ ΤΟ ΚΑΤΑΛΑΒΑΜΕ

1ον, δεν υπέγραψα ποτέ ως ανώνυμος ειδικά για να τα χώσω σε κάποιον. "Ανώνυμε" οι ώρες που πόσταρες καρφώνουν ότι είσαι το ίδιο πρόσωπο.
Αν φόραγες παντελόνια θα τα έλεγες με το όνομα σου.

2ον, σε μία εφημερίδα που χρειάζεται ένας rewritter για κάθε συντάκτη είναι μάλλον άτοπο να χαρακτηρίζεις εμένα αγράμματο.

3ον, το να μπλέκεις πρόσωπα που δεν έχουν σχέση με τι θέμα δείχνει την εμπάθεια σου προς αυτά.

4ον, για την αγωγή πάρε με τηλέφωνο να σου δώσω και την νέα μου διεύθυνση. Πρώτο το ΕΤΑΠ θα με επιβεβαιώσει.

5ον, μία φιλική συμβουλή. Όταν περνάς στην αντεπίθεση μην το κάνεις με αερολογίες και βρισιές. Δείχνεις χαμηλό επίπεδο. Μάθε να μπορείς να δίνεις απαντήσεις επί της ουσίας.

6ον, σοφό το όποιος έχει την μυγιάζεται. Και τι "έξυπνο" να γράφεις ως ανώνυμος και παράλληλα να παραδέχεσαι ότι είσαι από την Espresso...

7ον, αν κι έχω πάγια τακτική να σβήνω υβριστικά μηνύματα (όποιον κι αν αφορούν), αυτή τη φορά θα κάνω εξαίρεση για ένα απλό λόγο: Εκτίθεστε ακόμα περισσότερο.

ΧΕΙΣ ΔΙΚΗΟ ΔΕΝ ΕΙΣΑΙ ΑΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΤΟ ΠΑΙΡΝΩ ΠΙΣΩ ΑΦΟΥ ΦΟΡΑΣ ΠΑΝΤΕΛΟΝΙΑ.ΑΣΤΟΙΧΕΙΩΤΟΣ ΕΙΣΑΙ>

ΜΠΡΑΒΟΟΟΟΟΟ(ΠΑΛΑΜΑΚΙΑ!!!)

Χρόνια πολλά, Καλή Χρονιά. Είναι απίστευτο αυτό που γίνεται με τους ανώνυμους. Μπράβο ρε παιδιά, η κουκούλα της εφταετίας τώρα έχει ορισμό: ΑΝΩΝΥΜΟΣ. Πίσω από αυτή κρύβεται ο κάθε κακομοίρης σε διατεταγμένη υπηρεσία. Και πάλι μπράβο....

Our Greek Tv> η αλήθεια πονάει περισσότερο.
Τα γραπτά μένουν και ο καθένας μπορεί να βγάλει τα συμπεράσματα του.

PanaTom> είπες μία πολύ μεγάλη κουβέντα ("διατεταγμένη υπηρεσία")

ASTOYS NA LENE!!!TA ZWA POTE DEN EXOYN GRAPSEI GIAYTO DEN KATALABAINOYN OTI OTAN KAPOIOS BRISKETAI SE ENTASH 8A KANEI KAI OR8OGRAFIKA LA8H...
SHMASIA EXEI TO NOHMA..8A MOY EPITREPSEIS OMWS NA SOY PW OTI EGW EXW TA PRWTIA:))AN KAI DEN DOYLEPSA POTE SE AYTO TO KWLOXANEIO..DOYLEPSA SE ALLO..
MIA XARA TA LES KAI MH KOLWNEIS POY8ENA,KAI OSOI SE APEILOYN STEILTOYS PRWTOS MIA AGWGH NA TOYS FYGEI H MAGKIA..EKSW APO TO XORO POLLA TRAGOYDIA LENE TA GNWSTA AGNWSTA ZWA..
RENA

Ρένα, η πλάκα είναι ότι δεν υπάρχουν ορθογραφικά λάθη. Κι αν κάτι έχει ξεφύγει σίγουρα δεν φτάνει τον αριθμό 12. Οπότε guess who είναι ο αγράμματος... Μάλλον αυτός που αδυνατεί να μάθει όιτ μετά τα σημεία στίξης αφήνουμε space.
Καλή χρονιά :)

Share

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More