Κυριακή 25 Ιανουαρίου 2009

Βλέπουν το δέντρο, χάνουν το δάσος

Παρακολουθώ τις τελευταίες μέρες τη υπόθεση του Αττίλα Ολγκάτς, του Τούρκου ηθοποιού που παραδέχθηκε σε τηλεοπτική συνέντευξη (και μετά αναίρεσε για να μην δικαστεί ως εγκληματίας πολέμου) ότι σκότωσε εν ψυχρώ 10 Κύπριους αιχμάλωτους κατά την εισβολή το ΄74.

Θεωρώ ότι ο τρόπος που καλύπτεται από τα μέσα και κυρίως τα Ελληνικά είναι τουλάχιστον ερασιτεχνικός
. Οι δημοσιογράφοι (;) μιλάνε για το "τέρας", τον "εγκληματία πολέμου" και ένα σωρό ακόμα διόλου κοσμητικά επίθετα. Ο τρόπος τους είναι λες και αυτό ήταν η αιτία όλου του κακού.
Προσπερνάνε την δήλωση του πως του δόθηκε εντολή να σκοτώσει αιχμαλώτους. Ένα εκτελεστικό όργανο ήταν ο τύπος. Και όντας πιτσιρικάς κι αυτός τότε, έπρεπε να ακολουθήσει τυφλά τις εντολές. Σε αντίθετη περίπτωση θα θεεωρούταν άρνηση σε εντολή ανωτέρου, και εν καιρό πολέμου η καταδίκη είναι θάνατος για τον αντιρησία. Δεν έχω καμία διάθεση ή πρόθεση να τον δικαιολογώ αλλά προτιμώ να κάτσουν στο σκαμνί οι ηθικοί αυτουργοί, αυτοί που έδωσαν τις σχετικές εντολές. Ο Αττίλας -και τι ταιριαστό όνομα για την περίπτωση- ήρθε το πουθενά για να δώσει αυτό που δεκαετίες τώρα έψαχνα οι Κύπριοι: μία μαρτυρία από την άλλη πλευρά.
Και αντί να χρησιμοποιούν αυτόν τον τύπο σαν εργαλείο, σαν μοχλό πίεσης για να διωχθούν οι πραγματικά ένοχοι, θέλουν να σταυρώσουν αυτόν.
Να πάρει ένας -που τότε ήταν αμούστακο παιδί- τις αμαρτίες των Τούρκων στρατιωτικών.

Κλασική περίπτωση του "Κοιτάμε το δέντρο και χάνουμε το δάσος"

Και με μεγάλη λύπη βλέπω να πέφτουν σε αυτή την παγίδα ακόμα και καλοί δημοσιογράφοι όπως ο Μάνεσης. Δεν θα αναφερθώ καν στο τι είπαν άλλοι σαλτιμπάγκοι της ενημέρωσης. Απλά θα συνεχίσω να πιστεύω ότι ο κόσμος που παρακολουθεί είναι πολύ πιο έξυπνος από όσο νομίζουν οι βαρόνοι της δημοσιογραφίας.

7 σχόλια:

Ακριβώς, το θέμα ειναι να βρεθούν οι ηθικοί αυτουργοί και σε αυτούς να στοχεύσουν τα ΜΜΕ.
Ομως απο αυτην την τηλεόραση που εχουμε τι να περιμένει κανείς ;
Βέβαια δεν θα λύσει τα προβλήματα η τηλεόραση. Δεν υπάρχει γι αυτο το λόγο. Παρουσιάζει όμως την είδηση με λάθος τρόπο.
Ως συνήθως δηλ. τρομολαγνεία.

Ετοιμη ειναι και η φετινή "Ημέρα για Καλύτερη Τηλεόραση" στις 11 Φεβρουαρίου.
Θα βάλω το θέμα και αν θέλεις μπορείς να συμμετέχεις.

Φίλε Panic, το βραβείο σου σε περιμένει στη σελίδα μου.

Με χαρά αποφάσισα να είσαι κι εσύ κάτοχός του, διότι αξίζει η προσπάθεια που κάνεις.

Νάσαι καλά.

Συμφωνούμε απόλυτα... Προσθέτουμε και ότι ο άνθρωπος δήλωσε κατ' επανάληψη και πόσο συντετριμένος είναι από αυτό το γεγονός Δεν κοιμάται τα βράδια κ.λ.π.

Eμείς του λέμε και μπράβο που το ομολόγησε!!!

Εγώ δεν έχω καμμία εμπιστοσύνη στους τούρκους και νομίζω ότι είναι αδύνατον να μην είναι σκηνοθετημένο, απ' την αρχή.
Απλά δεν μπορώ να καταλάβω, γιατί...

Σε τι εξυπηρετεί τους γείτονες, κάτι τέτοιο...

Μου φαίνεται πολύ δύσκολο, ξαφνικά να έγινε τέτοια δήλωση, σα να μην γνώριζε πού θα τον οδηγήσει και τι κατηγορίες επιφέρει.

Συμφωνώ απόλυτα μαζί σου. Όλο αυτό είναι απλώς σκαμπρόζικο, και ταμάμ για τα ηλίθια Δελτία τους!
Οι άλλες, οι σοβαρές παράμετροι αυτού του εθνικού δράματος, θα παραμένουν εσαεί σπρωγμένες κάτω από το χαλί. Γι' αυτό καλό είναι να τους πούμε, (και συγνώμη για το χυδαίο της έκφρασης), πως δεν μασάει η κατσίκα ταραμά. Ας ανοίξουν επιτέλους τον Φάκελο της Κύπρου, αν το τολμούν φυσικά. Αυτό είναι το ζητούμενο!

Η όλη υπόθεση μπάζει από παντού, τη μία λέει ότι σκότωσε, μετά ότι είναι σενάριο για ταινία, κάποιοι είπαν ότι πρέπει να δικαστεί σαν εγκληματίας πολέμου.
Γιατί; Ποιος στρατιώτης δεν είναι υποχρεωμένος να σκοτώσει στο πόλεμο;
Ποιος στρατιώτης δεν ακολουθεί ως επί το πλείστον διαταγές για τέτοιες εκκαθαρίσεις;
Ποιος πόλεμος γίνεται με το γάντι και δεν είναι βρώμικος;
Στη Χιροσίμα και στο Ναγκασάκι τόσοι πέθαναν και παραμορφώθηκαν, στο Βιετνάμ, στο Ιράκ, στη Γάζα και κει άμαχος πληθυσμός νεκρός, γι αυτούς τα δικαστήρια που είναι;
Τα κεφάλια που δίνουν τις διαταγές είναι υπεύθυνα πάντοτε, και πολύ λιγότερο ο στρατός.

Δεν είναι κακό, δεν ξέρω με ποιο σκοπό έκανε τις δηλώσεις, αλλά είναι μια καλή αφορμή να ζεσταθεί το θέμα και να δημιουργήσει ένα αγκάθι στην εξωτερική πολιτική της Γείτονος.

Share

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More