Τρίτη 13 Απριλίου 2010

Ηδη μπήκαν οι βάσεις του repeat

Η κατάκτηση του τίτλου από τον Παναθηναϊκό ήταν το επιστέγασμα μιας προσπάθειας που ξεκίνησε σχεδόν προ διετίας. Οι καρποί που θα δρέψει όμως ξεπερνούν ακόμη και το μέγεθος της εν λόγω επιτυχίας.

Εξηγούμαι: ο Παναθηναϊκός έδωσε το πρώτο του επίσημο ματς πέρυσι στις 28 Ιουλίου (!), στην Πράγα ενάντια στην Σπάρτα. Εχοντας καμιά δεκαριά –και βάλε- διεθνείς στο Μουντιάλ, αν π.χ. ο Σισέ κληθεί και πάει τελικό, τελειώνει στις 11 Ιουλίου!

Μιλάμε για πάνω από 12 μήνες συνεχόμενης αγωνιστικής δράσης. Φανταστείτε τι θα γινόταν αν δεν κατακτούσε τον τίτλο, εμπλεκόταν στα play offs και ξεκινούσε πάλι ντάλα καλοκαίρι τις υποχρεώσεις του.

Το πρώτο σημαντικό είναι πως κέρδισε ένα μήνα, μπαίνει απευθείας στους ομίλους του Champions League ξεκινώντας, άνετος, στα μέσα Σεπτέμβρη στη διοργάνωση και στα τέλη Αυγούστου στη Super League. Η διαφορά, τεράστια.

Δεύτερον… Είμαστε στα μέσα Απρίλη και οι άνθρωποι του συλλόγου γνωρίζουν καλά πλέον τον προγραμματισμό. Θα είναι αδιανόητο, επί παραδείγματι, στα μέσα Ιουλίου να ψάχνει ακόμη τον killer στόπερ ή διάδοχους βασικών που αποχωρούν ή, οτιδήποτε άλλο.

Μ’ αυτά και μ’ αυτά, είναι εκ των ων ουκ άνευ ο ταχύς προγραμματισμός, που θα αποδώσει θέτοντας τις βάσεις για το repeat, την επόμενη χρονιά, την ώρα που οι συνδιεκδικητές του τίτλου θα έχουν μπει από νωρίς στα προκριματικά των Κυπέλλων Ευρώπης και θα ψάχνουν παίκτες τα τελευταία 24ωρα του Αυγούστου! Μη γελάτε, έχει γραφτεί πως ο Ολυμπιακός ίσως ρίξει παραπάνω –από τα προβλεπόμενα- φράγκα αν τελικά περάσει στους ομίλους του Champions League.

Με μεταγραφές παικτών στις θέσεις όπου έχει ανάγκη, το μεγαλύτερο κέρδος είναι πως θέτει τις βάσεις για το repeat από την άνοιξη, θέτει τις βάσεις για μια νέα δυναστεία και, κυρίως, φέρνει πίσω οριστικά και αμετάκλητα τον κόσμο. Τα 50.000 εισιτήρια με τον Ηρακλή πιστοποιούν τούτο.

Αλλωστε υπάρχουν λάθη του παρελθόντος που επαναλήφθηκαν και οφείλουν να αποτελέσουν «οδηγό»: μην το ξανακάνεις. Καλοκαίρι του ’96, ο Παναθηναϊκός νταμπλούχος και ως τους «4» του Champions League, έτοιμος να κάνει το μεγάλο άλμα στην Ευρώπη, θυμάστε τι έκανε; «Το μοναστήρι να’ ναι καλά» και αποκτήματα τους Λυμπερόπουλο της Καλαμάτας, Νασιόπουλο του Εδεσσαϊκού και Κόλα του Απόλλωνα. Η συνέχεια, γνωστή…

Ειπαμε άλλωστε: ό,τι πληρώνεις, παίρνεις. Ο Τζιμπρίλ Σισέ αριθμεί 29 γκολ σε 45 ματς φέτος σε όλες τις διοργανώσεις, φως φανάρι πως η επένδυση απέδωσε και με το παραπάνω. «Οδηγός» για το τρέχον μεταγραφικό παζάρι…

http://koubanezos.blogs.sportnet.gr/archives/355

Share

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More