Παρασκευή 23 Απριλίου 2010

Η όσφρηση και η γεύση όταν πίνουμε καφέ !!!

Πιστεύω πως για όλους που ασχολούμαστε με τον καφέ, το φαγητό, το κρασί αυτο που ειναι και πρέπει να ειναι σημαντικό είναι η όσφρηση, οχι όμως ως προς την αρωματική της διάσταση αλλά προς τη γευστική.




αυτό που χαρακτηρίζουμε ως γεύση είναι πιο σύνθετο απο τη γεύση την ίδια και στην τελική είναι το αρωμα...




Αν πάρουμε βαμβάκι και βουλώσουμε τη μύτη μας, κλείσουμε τα μάτια μας και πιούμε έναν καλοφτιαγμένο εσπρέσο με χαρακτηριστικά ( π.χ μελι, εσπεριδοειδη , φρούτα του δάσους κ.α) αυτό που θα καταλάβουμε είναι η αίσθηση του καλού καφέ που εισχωρεί στο στόμα μας και το αντιλαμβανόμαστε απο τους αισθητήρες οι οποίοι βρίσκονται στους κάλυκες της γλώσσας μας. Αυτοί οι αισθητήρες είναι υπεύθυνοι για τις 4 βασικες γεύσεις : γλυκό, πικρό, ξινό, αλμυρό συν τηνουμάμι* την οποία ανακαλύψαν οι ΚΙνέζοι.

Απο τον καφέ λοιπόν θα πάρουμε την οξύτητα , την πίκρα , και πολλά γευστικά χαρακτηριστικά άν υπάρχουν φυσικα, με την βοήθεια των αισθητήρων αλλά έχοντας κλειστή τη μύτη τα περισσότερα μένουν απέξω, χάνονται .//

Καθώς πίνουμε τον καφέ (ή τρωμε κάτι) πτητικά μόρια καφέ πάνε στο οσφρητικό σύστημα και με τον αέρα που αναπνέουμε και μετά απο εκεί στον εγκέφαλο ο οποίος γνωρίζοντας απο πριν τις γεύσεις του καφέ τις καταγράφει _ ώς καφές _ !


umami είναι η γεύση από άλατα οξέων όπως το γλουταμινικό ΄μονονάτριο γεύση που τη συναντάμε στη κινέζικη κουζίνα και σε φαγητά πλούσια σε πρωτείνες ( κρέας , τυρί > κυρίως η παρμεζάνα)

http://100greekblogs.blogspot.com/2010/04/blog-post_8052.html

Share

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More