Σάββατο, 17 Απριλίου 2010

Sex Files: Όλες οι πρόσφατες έρευνες για το σεξΠώς επιδρά η ζήλια στις ερωτικές σχέσεις; Πόσο συνηθισμένοι είναι οι γάμοι χωρίς σεξ; Πώς χωρίζει μια γυναίκα μέσω Facebook; Γιατί οι άνδρες πρέπει να έχουν μια γυναίκα; Γιατί οι άσχημοι άνδρες έχουν ‘’περίεργο’’ γούστο στις γυναίκες;


Πώς επιδρά η ζήλια στις ερωτικές σχέσεις

Μια νέα μελέτη αποδεικνύει ότι τα παντρεμένα ζευγάρια έχουν λιγότερες πιθανότητες από τα άγαμα ζευγάρια να τσακωθούν για λόγους ερωτικής αντιζηλίας αλλά όταν το κάνουν, τα αποτελέσματα είναι πολύ χειρότερα.

Οι ερευνητές από το Πανεπιστήμιο της British Columbia και το Πανεπιστήμιο της Αϊόβα διαπίστωσαν ότι όταν δεν υπάρχουν καβγάδες λόγω ζήλιας το 75 % των ερωτηθέντων παντρεμένων είναι πολύ ικανοποιημένοι από τη συναισθηματική τους ζωή μέσα στο γάμο. Οι πιθανότητες να έχουν το ίδιο επίπεδο ικανοποίησης μειώνονταν σε λιγότερες από τις μισές σε περίπτωση που στην εξίσωση έμπαινε η ζήλια.

Για τα άγαμα ζευγάρια που συζούν, η πιθανότητα να είναι συναισθηματικά πολύ ικανοποιημένα έπεφτε μόνο κατά περίπου 8 μονάδες όταν έμπαινε στη μέση η ζήλια.

Οι ερευνητές πιστεύουν ότι στα παντρεμένα ζευγάρια υπάρχει λιγότερη ζήλια λόγω της σεξουαλικής αποκλειστικότητας που συμβαδίζει με την ανταλλαγή όρκων αιώνιας πίστης - αλλά και γιατί μέσα στο γάμο η σχέση στηρίζεται περισσότερο στην εμπιστοσύνη.

Μήπως οι γάμοι χωρίς σεξ είναι πιο συνηθισμένοι από όσο νομίζουμε;

Πόσο συχνά πρέπει να κάνουν σεξ τα παντρεμένα ζευγάρια; Οι ειδικοί μιλούν για όλο και περισσότερους γάμους, που βασίζονται στη μακροχρόνια αγάπη αλλά όχι και στο σεξ.

Η Jennifer δεν έκανε σεξ με τον πρώην σύζυγό της την πρώτη νύχτα του γάμου τους. «Τότε το απέδωσα στην κούραση», λέει. Και αναρωτιέται μήπως θα έπρεπε να το εκλάβει ως καμπανάκι κινδύνου;

Το πρόβλημα δεν ήταν ότι δεν έγινε εκείνη τη νύχτα αλλά ότι η συγκεκριμένη ήταν η πρώτη από πολλές νύχτες χωρίς σεξ. Ως αρραβωνιασμένο ζευγάρι, η Jennifer και ο αρραβωνιαστικός της το έκαναν περίπου 3 φορές την εβδομάδα, αλλά από τη στιγμή που αντάλλαξαν όρκους αγάπης στην εκκλησία, γρήγορα κατέληξαν να το κάνουν περίπου 1 φορά το μήνα, μερικές φορές ακόμη λιγότερο.

Η περίπτωση της Jennifer δεν είναι μοναδική. Συμβαίνει συχνά τα παντρεμένα ζευγάρια να μην έχουν την ίδια σεξουαλική επιθυμία που είχαν στην αρχή της σχέσης.

Ορισμένοι ειδικοί κάνουν λόγο για γάμους που ο αριθμός των σεξουαλικών επαφών μεταξύ των συζύγων είναι κατά μέσο όρο 10 φορές το χρόνο ή και μικρότερος, ενώ δε λείπουν και εκείνοι που υποστηρίζουν ότι υπάρχουν και γάμοι χωρίς καθόλου σεξ. Σε κάθε περίπτωση αν είστε δυσαρεστημένος-η από τη σεξουαλική σας ζωή, είναι σημαντικό να το συζητήσετε με τον-την σύζυγό σας.

Αν άλλαξε το status της στο Facebook σε "ελεύθερη" απλά έχει φύγει

Οι ‘’διαδικτυακοί χωρισμοί’’ είναι η νέα μόδα σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα, που έγινε σε δείγμα 2.000 ατόμων. Ολοένα και περισσότεροι άνδρες και γυναίκες προτιμούν να χρησιμοποιούν το email και τις ιστοσελίδες κοινωνικής δικτύωσης για να διαλύσουν μια σχέση.

Το 34 % των ερωτηθέντων (περισσότεροι από ένας στους τρεις) δήλωσε ότι είχε τελειώσει μια σχέση μέσω e-mail, το 13 % είχε αλλάξει το status του στο Facebook και το 6% είχε ‘’κυκλοφορήσει’’ τα νέα στο Twitter.

Αντίθετα μόνο το 2 % είχε χωρίσει μέσω sms από το κινητό.

Οι υπόλοιποι είχαν δώσει τέλος στη σχέση τους με πιο απαρχαιωμένους τρόπους, δηλαδή με συνομιλία πρόσωπο με πρόσωπο (38 %) και από το τηλέφωνο (8 %).

Γιατί οι άνδρες πρέπει να έχουν μια γυναίκα

Ορισμένα ζευγάρια παντρεύονται για την αγάπη, άλλοι για τα χρήματα, άλλοι λόγω εγκυμοσύνης ή επειδή απλά … τους πίεσαν οι γονείς τους. Όποιος και αν είναι ο λόγος, η κοινωνική μονογαμία και η σύγχρονη πολιτιστική της έκφραση, που είναι ο γάμος, μπορεί να έχουν προκύψει, λόγω της εξελικτικής ωφέλειας που προσφέρουν και τα δύο.

Προσφέροντας στους άνδρες τη διασφάλιση ότι τα παιδιά των συζύγων τους είναι στα αλήθεια κληρονόμοι τους και στις γυναίκες την πεποίθηση ότι τα παιδιά τους θα ωφεληθούν από μια αξιοπρεπή κληρονομιά, ο ‘’μονογαμικός’’ γάμος είναι μια κατάσταση που ωφελεί και τους δύο συζύγους, υποστηρίζουν η Laura Fortunato από το University College London και ο Marco Archetti από το Πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ.

Η ιδέα αυτή αμφισβητεί τις θεωρίες περί γάμου που δίνουν έμφαση στο ρόλο της θρησκείας και στα κοινωνικά οφέλη της διατήρησης των ανδρών μακριά από τον ‘’πόλεμο’’ για τις γυναίκες.

«Ωστόσο υπάρχουν πραγματικά μερικές περιπτώσεις κατά τις οποίες ο ‘’μονογαμικός’’ γάμος αποδεικνύεται η καλύτερη στρατηγική τόσο για τους άνδρες όσο και για τις γυναίκες», δηλώνει η Laura Fortunato, η οποία δημιούργησε ένα μαθηματικό μοντέλο για να διαπιστώσει πώς τέτοια σενάρια θα μπορούσαν να λειτουργήσουν.

Η καθιέρωση της μονογαμικής κοινωνίας- όπου η μονογαμία είναι κοινωνικά αποδεκτή και η πολυγαμία απαγορεύεται – παραμένει μυστήριο.

Η Fortunato και ο Archetti καταλήγουν στο συμπέρασμα ότι οι άνδρες και οι γυναίκες έχουν την τάση να συγκροτούν κοινωνικά μονογαμικά ζεύγη όταν η γη είναι ανεπαρκής και η καλλιέργειά της έντονη, επειδή οι άνδρες θα διέτρεχαν τον κίνδυνο αραιώνοντας την αξία της ιδιοκτησίας τους σε περίπτωση που έπρεπε να τη μοιράσουν σε πάρα πολλούς απογόνους και κληρονόμους. « Το να έχει κανείς ένα οικόπεδο, που δεν είναι αρκετά μεγάλο για να στηρίξει την οικογένειά του δεν είναι έξυπνο», σημειώνει η Fortunato.

Γιατί οι άσχημοι άνδρες έχουν ‘’περίεργο’’ γούστο στις γυναίκες

Οι άνδρες που - ας το πούμε έτσι- δεν είναι "εκπάγλου καλλονής" συνήθως δεν έλκονται από τις πανέμορφες γυναίκες, σε αντίθεση με τους πιο γοητευτικούς άνδρες. Σίγουρα πίσω από αυτό κρύβεται κατά κάποιον τρόπο μία στρατηγική του τύπου ‘’δεν μπορώ να την έχω, οπότε γιατί να προσπαθήσω;’’ αλλά τα στοιχεία δείχνουν ότι πέρα από τον ελιγμό, το γούστο μας έχει την τάση να προσαρμόζεται αυτόματα σε αυτό που είναι εφικτό.

Σύμφωνα με τον Glenn Scheyd Jr., ψυχολόγο στο πανεπιστήμιο Nova Southeastern, αν και οι ελκυστικοί άνδρες τείνουν να συμφωνούν για το ποιες γυναίκες είναι πιο γοητευτικές, οι γνώμες των λιγότερο επιθυμητών ανδρών διαφέρουν.

«Προσωπικά το ερμηνεύω ως απόδειξη μιας βαθμιαίας προσαρμογής, που υπαγορεύεται από την εσωτερική ανάγκη για τη μείωση της μάταιης προσπάθειας στο θέμα της αναζήτησης συντρόφου», επισημαίνει ο ίδιος.

Είναι πιθανό η διαμόρφωση των προτιμήσεων με βάση αυτό που μπορεί να αποκτηθεί να μην περιορίζεται στον τομέα του ζευγαρώματος; Για παράδειγμα οι φτωχοί άνθρωποι βρίσκουν τις βίλες λιγότερο επιθυμητές; Ο Glenn Scheyd υποστηρίζει ότι η «υποκειμενική αξιολόγηση» είναι εντονότερη στην επιλογή συντρόφου και αυτό γιατί η ζημιά στη φήμη ενός ατόμου από μία απόρριψη είναι πολύ μεγαλύτερη στον ερωτικό από ό, τι σε άλλους τομείς.

Στις μελέτες του Glenn Scheyd οι γυναίκες δε δείχνουν παρόμοια συμπεριφορά με τους άνδρες. Από την προϊστορική εποχή, οι άνδρες «έδιναν» το σπέρμα τους σχεδόν σε κάθε θηλυκό, έτσι ώστε οι γυναίκες δεν χρειαζόταν να ανησυχούν αν θα τις επιλέξουν οι πιο επιθυμητοί άνδρες.


men24

Share

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More